Αφιέρωμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. στον Peter Safar

Αφιέρωμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. στον Peter Safar Αφιέρωμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. στον Peter Safar Αφιέρωμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. στον Peter Safar Αφιέρωμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. στον Peter Safar Αφιέρωμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. στον Peter Safar

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Peter Safar (12 Απριλίου 1924 - 2 Αυγούστου 2003). Ήταν Αυστριακός αναισθησιολόγος τσεχικής καταγωγής και μαζί με τον James Elam ονομάζονται δικαίως πατέρες της Καρδιοπνευμονικής Ανναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ ή CPR).

Ο Safar γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας το 1924 σε οικογένεια ιατρών. Ο πατέρας του, ο Καρλ, ήταν οφθαλμίατρος και η μητέρα του, η Βίνκα (Landauer), η οποία είχε εβραϊκή καταγωγή, ήταν παιδίατρος. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1948. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην αναισθησιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας το 1952. Την ίδια χρονιά εργάστηκε στη Λίμα του Περού και ίδρυσε το πρώτο τμήμα ακαδημαϊκής αναισθησιολογίας της χώρας. Το 1954, έγινε επικεφαλής του τμήματος αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο της Βαλτιμόρης.

Μαζί με τον James Elam, ανακάλυψε τα πρώτα βήματα της ΚΑΡΠΑ, τα οποία περιελάμβαναν την ανάταση της κεφαλής και την ανύψωση του πηγουνιού για να ανοίξει ο αεραγωγός ενός θύματος, καθώς και την αναπνοή από στόμα σε στόμα.

Χάρις στη δική του επιρροή, ο Νορβηγός κατασκευαστής κούκλων Asmund Laerdal της εταιρείας Laerdal σχεδίασε και κατασκεύασε κούκλες για εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ τις οποίες ονόμασε Resusci Anne.

Ο Safar, ο οποίος άρχισε να εργάζεται επάνω στη ΚΑΡΠΑ το 1956 στο νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, έδειξε σε μια σειρά πειραμάτων σε παραλυμένους ανθρώπους – εθελοντές, ότι ο διασώστης που εκπνέει στο στόμα του θύματος, μπορεί να διατηρήσει ικανοποιητικά επίπεδα οξυγόνου στο θύμα το οποίο δεν μπορεί να αναπνεύσει αυθόρμητα και έδειξε ότι ακόμη και οι απλοί πολίτες, χωρίς ιατρικές γνώσεις, μπορούσαν να δώσουν αποτελεσματική αναπνοή από στόμα σε στόμα για να σώσουν ζωές. Συνδύασε τα στοιχεία A (Airway - Αεραγωγός) και B (Breathing - Αναπνοή) της ΚΑΡΠΑ με το C (Chest Compressions - Συμπιέσεις στο στήθος). Έγραψε το βιβλίο ABC of Resuscitation το 1957, το οποίο καθιέρωσε τη βάση για την μαζική εκπαίδευση της ΚΑΡΠΑ. Το σύστημα A-B-C για εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ για το κοινό, υιοθετήθηκε αργότερα από την American Heart Association, η οποία δημοσίευσε πρότυπα για το CPR το 1973. (Πηγή Wikipedia)

Πλέον τα δεδομένα έχουν εξελιχθεί, τόσο στη διαμόρφωση του αλγόριθμου της ΚΑΡΠΑ όσο και στην τεχνολογική εξέλιξη η οποία έφερε κυριολεκτικά στα χέρια μας τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ). Πλέον σε κάθε γήπεδο, κάθε αεροδρόμιο αλλά και σε σχολεία και δημόσια κτήρια, ένας πιστοποιημένος πολίτης μπορεί να σώσει έναν συμπολίτη του.

Στην Ευρώπη, κάθε πολίτης μπορεί να πιστοποιηθεί στην ΚΑΡΠΑ και την χρήση ΑΕΑ, μέσω του σεμιναρίου Basic Life Support/ Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC). Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. έχει πιστοποιημένους εκπαιδευτές και κάθε χρόνο πραγματοποιεί σεμινάρια BLS/ AED του ERC για την εκπαίδευση των πολιτών.

Ο Peter Safar μας έδωσε τη γνώση και συνεχίζει να σώζει αναρίθμητες ζωές παρ'ότι ο ίδιος δεν ζει πια. Είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε και να γίνουμε και εμείς ένας κρίκος στην αλυσίδα επιβίωσης.

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις διασώστης; Πάτησε εδώ