Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που η Μάνδρα ήρθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμύρα στην Ιστορία της Δυτικής Αττικής
Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017 όταν η Μάνδρα ήρθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμύρα στην Ιστορία της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών που προκλήθηκε από μια τόσο ισχυρή βροχόπτωση, η οποία συνοδεύτηκε και από χαλάζι. Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας οι κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της νεροποντής που είχε ξεκινήσει τη νύχτα και συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό.
Ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους έπεσαν θύματα της φονικής πλημμύρας, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 24.
Οι εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή με 2 βάρδιες, 3 οχήματα, 10μελές πλήρωμα και πλήρη τεχνικό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Με τη συνοδεία κλιμακίου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγάλεω, κατευθύνθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Ελευσίνα όπου και συναντήθηκαν με την τότε εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας κα Τσούπρα Ιωάννα.
Με τις οδηγίες του κου Ραγκούση Στάθη εκτελεστικού Γραμματέα του Δήμου Μάνδρας και τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβούλου κου Ευάγγελου Κώνστα ξεκίνησαν την άντληση υδάτων από κατοικίες και την περίθαλψη. Οι επιχείρηση συνεχίστηκε και δεύτερο 24ωρο όπου εθελοντές βρέθηκαν ξανά στη Μάνδρα Αττικής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κρατικούς και μη, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν. Πραγματοποιούσαν αντλήσεις υδάτων σε κατοικίες με αρκετές δυσκολίες λόγω της έντονης καταιγίδας που συνέχιζε.
Ανείπωτη ήταν η τραγωδία και για τις επιχειρήσεις, αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και μαγαζιά είχαν κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας είχαν εντοπίσει 1.064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 ήταν κατοικίες, τα 126 ήταν επαγγελματικοί χώροι, τα οκτώ ήταν δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Επίσης, στην περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία είχε δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων. Τα 228 ήταν κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα έξι να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123 να είναι αποθήκες και υπόγεια. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή.